Ontvang  onze 10 belangrijkste tips in uw postbus

Meer informatie hier ⇒

divider

Fraude nieuws

Blijf op de hoogte van wat er speelt op het gebied van fraude

separator

Overdracht training Fact Finding aan SPV

Op 1 juli 2019 hebben Piet van Gelder en Bregje De Lannoy-Walenkamp samen met SPV-directeur Armand van Bercheycke hun handtekening gezet onder de overdracht van de training Fact Finding aan SPV (Studiecentrum voor Publieke Veiligheid). De overdracht gaat in met ingang van 1 oktober 2019.

Andere eigenaar, zelfde aanpak & trainers
Vanaf 1 oktober maken de trainingen Fact Finding, Fact Finding in de aanpak van verzekeringsfraude en Fact Finding bij Expertise (brand/varia/automotive/ personenschade) deel uit van het domein Fraudebeheersing binnen het opleidingspakket van SPV. Daar is het een mooie aanvulling op het bestaande aanbod van trainingen.

Wat niet verandert is onze aanpak: praktijkgericht aan de slag om via het methodisch onderzoek de juiste stappen te zetten om (vermoedens van) fraude te onderzoeken. Daarbij kan het gaan om interne incidenten of verzekeringsfraude.

Ook blijven Piet en Bregje in elk geval dit jaar aan de opleiding verbonden als trainers.

Voor aanmelden klik op de link van iedere trainingsdatum. Uiteraard is het mogelijk om de training ook in company te volgen. Informeer naar de mogelijkheden via info@spv.nu.

 


separator

‘Aandachtspunten’ bieden houvast aan feitenonderzoekers

“Of het management integer heeft gehandeld, is een rare vraag die je als feiten- of toedrachtsonderzoeker niet kunt beantwoorden. Als onderzoeker laat je het oordeel in beginsel over aan de opdrachtgever of de rechter. De feiten moeten voor zichzelf spreken”, zegt forensisch accountant Peter Schimmel.

Lees meer


separator

Supermarkt zet gezichtsherkenning in tegen winkeldiefstal

Een Jumbo-supermarkt in Alphen aan den Rijn blijkt al jaren een camerasysteem met gezichtsherkenning te hebben om winkeldieven te kunnen detecteren. Onduidelijk is of dit volgens de AVG mag.

Lees meer


separator

Kamervragen over apps waarmee telefoons zijn te bespioneren

De VVD heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming Kamervragen gesteld over apps waarmee smartphonegebruikers zijn te bespioneren. Aanleiding voor de vragen van VVD-Kamerlid Van Gent is een artikel in het Financieele Dagblad over apps waarmee “iedereen kan spioneren”.

Lees meer


separator

RUG-medewerkers geschorst wegens mogelijke fraude

De Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar drie medewerkers die mogelijk gefraudeerd hebben met de financiering voor een ‘gezamelijk internationaal programma’. Volgens DvhN zijn de medewerkers ‘gedeeltelijk van hun functie ontheven.’

Lees meer


separator

Landelijk kennisloket voor aanpak bijstandsfraude met buitenlands vermogen

Onderzoek in het buitenland naar vermogen van bijstandsgerechtigden is vaak complex en tijdrovend. Om gemeenten in staat te stellen dergelijke onderzoeken effectief en efficiënt uit te voeren, opent donderdag 14 maart het kennisloket Onderzoek Vermogen Buitenland (OVB). Bij dit digitale loket kunnen gemeenten alle actuele kennis over vermogensonderzoeken in het buitenland raadplegen.

Lees meer


separator

Wijkraad Zuidoost Apeldoorn verdenkt penningmeester van verduisteren geld

Wijkraad Zuidoost Apeldoorn (De Maten en Groot Zonnehoeve) heeft aangifte gedaan tegen de eigen penningmeester. De overige bestuursleden verdenken de man ervan geld te hebben verduisterd.

Lees meer


separator

Grapperhaus wil data over criminelen makkelijker kunnen delen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat het eenvoudiger wordt om gegevens over criminelen te delen. “Er kan nog zoveel worden gewonnen met uitwisseling van informatie. Het mag alleen geen inbreuk maken op de privacy, dan gaan misdadigers zich beroepen op fouten”, aldus de minister.

Lees meer


separator

Aedes: Voer snel e-inkomenstoets in tegen woonfraude

Om woonfraude beter te kunnen aanpakken, moet de overheid zo snel mogelijk een digitale inkomenstoets invoeren. Dit is een van de voorstellen die Aedes woensdag 13 maart doet tijdens een rondetafelgesprek over woonfraude in de Tweede Kamer. Ook de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) neemt deel aan deze hoorzitting.

Lees meer


separator

’Medewerker pleegt fraude bij Rijkswaterstaat’

DEN HAAG – Een medewerker van Rijkswaterstaat wordt verdacht van grootschalige fraude. Hij zou sinds 2014 valse facturen hebben ingediend. Daarbij zou het gaan om een bedrag van 1,7 miljoen euro. Dinsdag is het huis van de verdachte doorzocht.

Lees meer


separator